Viime vuoden lopulla julkaistiin uudet ravintosuositukset. Niiden mukaan keskivertosuomalaisen tulisi nauttia 800 grammaa kasviksia päivässä. Viikossa se tarkoittaa 5,6 kiloa. Viisihenkisen perheen kauppareissut saavatkin uutta vivahdetta, kun viikon ruokaostokset pitävät sisällään pelkästään 28 kiloa kasviksia. Kahden kilon porkkanasäkkejä 14 kappaletta täyttää kriteerit ja porkkanoita kuoriessa voidaankin kuunnella samalla ”popsi popsi porkkanaa”.
Huomionarvoista on, että lihan määrä tulisi viedä minimiin ja punaista lihaa saisi syödä vain 350 grammaa viikossa. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee 350–500 grammaa punaista lihaa viikossa, joten miksi täällä pohjoisessa halutaan toimia kansainvälisiä suosituksia tiukemmin?
Tuntuu hyvin vahvasti siltä, että uusissa ruokasuosituksissa on huomioitu enemmän ilmastoa ja ympäristöä kuin terveyttä. Lisäksi pitäisi tukea kotimaista ruuantuotantoa, erityisesti maidon- ja lihantuotantoa, koska tämä turvaa myös huoltovarmuuttamme sekä omavaraisuuttamme.
Suositusryhmän puheenjohtaja ja ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkola totesikin taannoin, että meidän kannattaa syödä ne vanhat lehmät, jotka on lypsetty tyhjiin, kun puhuttiin siitä, että maidon sivutuotteena syntyy myös lihaa. Lisäksi ihan oman maakunnan merkittävän työllistäjän kannalta olisi hyvä nauttia myös possua sekä kanaa – liha on paras proteiinin lähde ja lisäksi lihassa B12-vitamiinia, joka auttaa vähentämään väsymystä.
****
Tuulivoima herättää tunteita. Etelä-Pohjanmaalle on maakuntakaavassa varattu yli neljäkymmentä tuulivoima-aluetta, pinta-alaltaan 510 km2, joka vastaa neljää prosenttia maakuntamme pinta-alasta. Tuulivoima puhutti asukkaita eniten kaavaprosessin aikana ja keskustelu jatkuu nyt, kun kaavoitusprosessit etenevät kuntatasolla.
Toimiessani Seinäjoen kaupunginhallituksessa 2021-2023, vastustin systemaattisesti tuulivoimaa. Valitettavasti tilanne oli se, että kaupunginahallituksen enemmistö oli tuulivoiman puolesta ja me vastustajat jäimme häviölle. Isovuoren tuulivoima-alueen kohdalla sain vietyä läpi kaupungin lausuntona, että ”kaupunki pitää hyvänä tuulivoimalasta lähimpään asutukseen minimissään vähintään kahden kilometrin etäisyyttä”. Tämä antaa mielestäni nurmolaisille selkänojaa ilman, että vaarannamme maakuntamme merkittävän työnantajan tilannetta.
Isovuoren tuulivoimala on tärkeä lihatalo Atrialle, joka hyötyy uusiutuvan energian käytöstä. Lisäksi em.alueella voimalinjat toteutetaan maakaapelointina. Lähinnä tässä tuulivoima-asiassakin kyse on siitä, että koska maamme hallituksen päähallituspuolueista (Kokoomus ja PS) ei löydy tahtoa säätää lailla suojaetäisyyksistä, on täällä kuntatasolla aika mahdoton taistella tuulimyllyjä vastaan. Toki se tehdään mitä voidaan, mutta niin kauan kuin laki ei anna asutukselle suojaa, eipä sitä saa kunnanvaltuustossa, joka kipuilee heikon taloudellisen tilanteen kanssa ja kaipaa lisää kiinteistöveroja.