Seinäjokiset vanhemmat ovat huolissaan Helsingin koulujen ja päiväkotien lihankäytön vähentämisestä ja toivovat, ettei vastaava kehitys leviä Seinäjoelle.
He kokevat, että kasvisproteiinit ja ”kauramaito” eivät ole terveellisempiä vaihtoehtoja kuin puhdas liha ja lehmänmaito. Viestissä tuodaan esiin lasten vatsavaivat, joita on yhdistetty monimutkaisiin ja lisäaineita sisältäviin kasvisruokiin.
Minuun yhteyttä ottaneet korostavat yksinkertaisen, ravinnerikkaan ja maistuvan ruoan merkitystä lasten ja nuorten jaksamiselle sekä kehitykselle.
He puolustavat kotimaisen lihan, maitotuotteiden ja kananmunien käyttöä osana monipuolista ruokavaliota. Viestin mukaan kasvisproteiinit eivät sovi kaikille, ja eläinperäisiä vaihtoehtoja tulisi olla tarjolla.
”Ultraprosessoidut kasvisproteiinit eivät voi korvata eläinkunnan proteiineja päiväkodeissa ja kouluissa, vaan on tarjottava myös puhtaampi eläinperäinen vaihtoehto.”
Nyt onkin syytä painottaa sitä, että ihmisten oikeus terveelliseen ja täyttävään ruokaan on tärkeämpi kuin eläinten tunteet tai ilmastosyyt.
Minuun yhteyttä ottaneet kysyvät, että ”Mihin on hävinnyt yksinkertainen, mutta ravinnerikas ja maistuva ruoka, jota lapset syövät mielellään ja saavaat vatsansa täyteen, jotta jaksavat leikkiä, opiskella ja harrastaa?”
Yksinkertainen, ravinnerikas ja maistuva ruoka eli puhekielessä kotiruoka ei tule katoamaan mihinkään, jos valveutuneet päättäjät ottavat asian omakseen ja pitävät huolen siitä, että lähiruoka saa sille kuuluvan arvon suomalaisissa julkisissa hankinnoissa.
Ruoan valmistuksen keskittäminen ei paranna tilannetta. Minulle on raportoitu, että Seinäjoen kouluissa esim. hernekeitto ei ole enää yhtä maistuvaa, kuin aikaisemmin ja koostumus on muuttunut vetisemmäksi. Tämä on vakava paikka!
Lisäksi ihmetyttää itseäkin se, että lapsille syötetään jotain chili-kastikkeita, jossa on paljon sokeria, lisäaineita ja ties mitä muuta – mikä tässä on idea? Monille lapsille tulee herkästi iho- ja vatsavaivoja.
Nyt painotetaan vääriä asioita, hinta 70 prosenttia ja laatu 30 prosenttia. Pitää ottaa huomioon tuoreus ja korostaa lähellä tuotetun ruuan merkitystä – Seinäjoen kaupunginvaltuustoon jätetty lähiruoka-aloite tulee jalkauttaa käytäntöön.