Kuntavaaleja siirrettiin viimeksi vuoden 2016 syksystä vuoden 2017 kevääseen maakuntavaalien vuoksi. Kuntalakiin tehtiin tarvittava muutos jo vuotta aikaisemmin ja lait saatettiin voimaan hyvissä ajoin. No, niitä maakuntavaaleja tai hyvinvointialuevaaleja tai aluevaaleja ei ole vieläkään pidetty, mutta kuntavaalit saatiin siirrettyä.
Tänä keväänä piti olla kuntavaalit. Oikeusministeriö (OM) tiedotti lokakuussa 2020, kuinka ministeriö valmistelee kevään kuntavaaleja yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa, jotta vaalit olisivat turvalliset koronatilanteesta riippumatta. Tavoitteena OM:llä oli ”varmistaa turvallinen äänestäminen kaikille epidemiatilanteesta huolimatta”. Ministeriön mukaan Suomessa on lähtökohtaisesti hyvät valmiudet järjestää kuntavaalit myös koronakurimuksessa.
Kuinkas sitten kävikään. Muutama päivä ennen ehdokaslistojen jättämistä kuntien keskusvaalilautakunnille päädytään perumaan kevään vaalit ”kokonaisharkintaan” ja ”terveysturvallisuuteen” perustuen. Aivan kuin korona olisi ollut ennakoimaton yllätys.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi tiedotusvälineille, kuinka hän perjantaina 5.3 heräsi aamulla ja ajatuksena oli pitää vaalit 18.4. Mutta sitten palaverissa, minne oli kutsuttuna eduskuntapuolueiden puoluesihteerit THL löi luvut pöytään – koronatartuntaskenaarion käyrät olivat ultimaattisella tasolla ja puoluesihteerit päätyivät yhtä puoluetta lukuunottamatta ehdottamaan vaalien siirtämistä kesäkuulle. Tietojen mukaan toinen päivämäärä oli syyskuu, mutta tämä ehdotus ei saanut kannatusta puoluesihteereiltä.
Erikoista on, että helmikuussa 2021 oikeusministeri kertoi medialle, että ”Nyt on liian myöhäistä muuttaa sitä lakia.” Yht’äkkiä kuukautta myöhemmin asia onkin päinvastoin. Miten meni niinku omasta mielestä, Anna-Maja?
Olen aina uskonut Suomen kykyyn selvitä kriiseistä ja huolehtia kansalaisoikeuksien toteutumisesta. Tämä ad hoc-tyyppinen suoranainen sekoilu kuntavaalien päivämäärien ympärillä on saanut jo farssin piirteet.
Lähinnä ehdokkaiden kannalta tilanne on ikävä; listat on jätetty voimassaolevan lainmukaisesti, mutta koska lakia tullaan taannehtivasti muuttamaan, voi vaaliasiamies muuttaa ehdokaslistan kokoonpanoa kuten poistaa tai lisätä ehdokkaita. Tämä on aika villi ja suoranaisen laiton tilanne kaiken kaikkiaan. Osassa kuntia ehdokkaat ovat jo saaneet numeron, osassa ei. Ja numerohan voi vielä muuttua. Kannattaa lotota lauantaina.
Kuntavaalit tulevat joka tapauksessa. Jos et itse ole ehdokkaana, niin käytä kansalaisoikeuttasi ja äänestä. Kunnissa tehdään merkittäviä kuntalaisten arkeen ja elämiseen liittyviä päätöksiä. Uurnilla tavataan.