You are currently viewing Sitran Putous-hahmot
Piia Kattelus-Kilpeläinen kummastelee kirjoituksessaan valtiorahoitteisen Sitran johtaja Mari Pantsarin ulostuloa.

Sitran Putous-hahmot

Sitran johtaja Mari Pantsar twiittasi taannoin seuraavasti:

”Ilmasto- ja luontotoimet eivät tosiaankaan ole rakettitiedettä ja kulutuksella on iso rooli. Lihan ja maitotuotteiden tuotannon lopettaminen 15 vuodessa ja vapautuvan alan ennallistaminen olisi todella tehokas toimi #ilmastokriisi ja #luontokato vastaan.”

Linkkinä twiitissä oli englanninkielinen artikkeli, jossa kerrotaan kahden professorin tekemästä laskelmasta. Oleellista on, että nämä heput, professorit Michael Eisen ja Patrick Brown, pyörittävät yhtiötä nimeltä Impossible Foods, joka kehittää vaihtoehtoja eläinperäisille ruoka-aineille – siis kehittävät täysin vegaanista ruokaa. Tokihan eläinten kasvatuksen lopettaminen hyödyttäisi heidän bisnestä.

Mari Pantsarin twiitti aiheutti pahennusta, syystäkin. Olihan se kieltämättä yksitotinen ja suoranaisen puusilmäinen. Eisen ja Brown kirjoittavat itsekin, että he eivät käsittele karjatalouden lopettamisen sosiaalisia, taloudellisia ja ravitsemuksellisia haasteita – miten vastuulliseksi itseään kutsuvan Sitran johtaja voi viestiä niin puutteellisesti, että jättää oleelliset asiat kertomatta? Ilmeisesti on haudottu kovin puutteellisia ideoita.

Pantsarin twiittiä kummasteli myös maatalousministeri Jari Leppä, ja saa kummastella varmaan loppuelämänsä. Eduskunta rahoittaa Sitraa, joten rahoitus on veronmaksajien kukkarosta taattu vaikka oman maan maitotilallisia ja lihakarjankasvattajia suorastaan sorsitaan ja painetaan maahan. Vai löytyykö poliittista tahtoa miettiä Sitran rahoitusta ja asemaa ”Suomen uudistajana”.

Missä rinnakkaistodellisuudessa nämä Sitran ”Putous-hahmot” oikein elävät? Liha- ja maitotuotteet ovat ammoisista ajoista kuuluneet ihmisten perusravintoon. Ihminen on sekasyöjä, ei märehtijä. Etenkin täällä pohjoisessa lyhyen kasvukauden vyöhykkeellä on ihmiskuntaa pidetty hengissä eläinperäisillä tuotteilla. Paha kasvattaa papuja, kun maassa on metrin hanki. 

Sitten nämä hiilijalanjälkilaskelmat. Niissä kun ei huomioida hiilen sidontaa, vaan yksipuolisesti lasketaan hiilipäästöjä. Laidunnurmi sitoo tehokkaasti typpeä, etenkin apilanurmi. Biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden kannalta laiduntava karja on äärimmäisen tärkeää. Pörriäiset viihtyvät lantakikkareissa ja pikkulinnut saavat sitä kautta ravintoa. Kukat kukkivat ojan pientareilla ja pölyttäjät viihtyvät.

Luonto on hieno kokonaisuus, jota ihmisen tulee viljellä ja varjella parhaan kykynsä mukaan. Kotimaista ruokaa tulee olla kuluttajille tarjolla mahdollisimman lähellä tuotettuna. Hienoa olisi, jos Suomeen ei tuotaisi lihaa laisinkaan vaan olisimme täysin omavaraisia lihantuotannon suhteen. 

Vihreät huutavat liha-ja maitotuotteiden käytön vähentämisen puolesta, mutta ministeri Emma Kari ei pysty kertomaan, miksi Suomeen sitten saa sitten tuoda antibiooteilla ja soijalla kasvatettua tuontilihaa sademetsän tuhoojamaista. Ei ole yksin Suomen tehtävä koko maapalloa pelastaa.