You are currently viewing Myrsky kaurajuomakupposessa
Tuliko nuorten ”tavismi” tutkijoille yllätyksenä? Puhkesiko vegekupla?

Myrsky kaurajuomakupposessa

Seinäjoellakin toimipistettä pitävä Foodwest tutki nuorten ruokatottumuksia. Viime kuussa julkaistun tutkimuksen mukaan nuorten kohdalla näkyy vahva arvostus tavallista kotiruokaa kohtaan ja suhtautuminen lihaan on positiivista, jopa positiivisempaa kuin kasviproteiineihin. Naudanliha on erityisesti nuorten miesten suosiossa. Tämä oli tutkijoille ”jättiyllätys”.

Mikä ilahduttavaa, nuoret eivät halua heittää ruokaa roskiin, vaan haluavat toimia vastuullisesti ja vähentää ruokahävikkiä. Tämä näkyy tutkimuksen mukaan siinä, että nuoret suosivat kauppojen alennustuotteita eli ns. punalaputettuja elintarvikkeita.

En tiedä mitä tutkijat odottivat, tuliko nuorten ”tavismi” heille yllätyksenä, mutta yksi asia on selvä: Ei ole vegebuumia. Vegaanisuus on marginaaliryhmän ideologinen valinta, joka on vain aiheuttanut kärpäsestä härkäsen-ilmiön tai paremminkin myrskyn kaurajuomakupposessa. Meidän tavisten on turha vetää hernettä nenään.

Eläinoikeuspuoluelaisilla, joita lienee Seinäjoellakin ainakin 0,53 prosenttia, sen sijaan voi olla syytä vetää herne nenään. Nimittäin Suomen suurimman päivälehden Hesarin markkina-analyysin otsikon mukaan trendikäs vegekupla saattoi poksahtaa. Nyhtökaurayhtiöillä, tai paremminkin liiketoimintansa kaurasta prosessoidun mössön varaan perustaneilla firmoilla ei nimittäin mene hyvin, luvut ovat suorastaan synkkää luettavaa. Kymmenien miljoonien eurojen tappiot, kutistuneet myyntiluvut ja ongelmat tuoteturvallisuudessa (listeria) sekä tuotannossa eivät ole enää korjattavissa markkinoinnin vegepesulla ja tavisten elintarvikeyhtiöihin verrattuna kymmenkertaisilla mainoskampanjoilla. Brändi ei myy, koska ostajia tuotteelle ei ole.

Esimerkiksi kaurajuoma ei täytä vastuullisuuden kriteereitä juuri missään suhteessa. Ensinnäkin tuottajalle jäävä osuus on minimaalinen, alle yhden prosentin luokkaa. Suurimman siivun vie teollisuus ja kauppa. Toiseksi, ravitsemuksen kannalta ravintoaineet on lisätty tuotteeseen eli luontaisesti tuote on maitoon verrattuna ravintoarvoiltaan köyhä. Kolmanneksi erityisesti nyhtökauratuotteissa esiintynyt listeria on äärimmäisen vakava terveysriski.

Itse toivoisin kuitenkin Suomessa rennompaa otetta syömiseen kalorien vahtimisen sijaan. Saksalaiset, jotka ovat kuuluja hinta- ja laatutietoisuudestaan arvostavat elintarvikkeita, joissa on mahdollisimman suuri energiasisältö suhteessa painoon eli ilmeisesti syövät suklaata ja makkaraa. Ehkä tässäkin asiassa paras tie on keskitie ja siihen nuorten valinta, eli tavallinen arkinen suomalainen kotiruoka, on paras valinta. Arjessa kun syödään tasapainoisesti kasviksia, lihaa ja maitotuotteita.