You are currently viewing Äänestä jos henkesi on sinulle kallis
Olen ehdokkaana aluevaaleissa. Meidän eteläpohjalaisten on pidettävä huolta toisistamme.

Äänestä jos henkesi on sinulle kallis

Tammikuun aluevaaleissa valitaan päättäjät päättämään myös Sinun ja läheistesi hengestä ja terveydestä. Siksi jokaisen äänioikeutetun on äärimmäisen tärkeää äänestää näissä vaaleissa. 

Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät pois kuntien toimivallasta vuoden 2023 alusta. Nyt pidettävissä vaaleissa valitaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen päättäjät neljän vuoden toimikaudeksi. 

Osaavan henkilökunnan saatavuus puhuttaa aluevaalien alla. Tulevan hyvinvointialueen toiminnan kannalta yksi kriittinen menestystekijä on osaavan hoitohenkilökunnan saatavuus nyt ja tulevaisuudessa. 

 
Keinoksi on hallituspuolueiden taholta väläytelty filippiiniläishoitajia. Ajatuksena varmaan ihan kannatettava, mutta miten on käytännön laita?  

Suurin ongelma on kielitaito tai paremminkin sen totaalinen puuttuminen. Tuttu hoitaja Seinäjoen sairaalanmäeltä kertoi omasta kokemuksestaan uransa varrelta: ei kaukomailta tänne tuotettu hoitaja ymmärrä jurvalaispaappojen eikä lapualaismummojen leveää pohjalaismurretta eikä pohjalaisia murresanoja.  

Ei myöskään mikään tekninen ”translaattori-aparaatti” murretta simultaanitulkkaa, joten siinä tarvitaan suomalainen hoitaja tulkkaamaan vierasmaalaiselle hoitajille ”että mitä se vuode-osaston mummo tai paappa on vailla”. Vierasmaalaisella hoitajalla on siten täystyöllistävä vaikutus ainakin kielitaitoisiin kanssahoitajiin nähden. 

 
Ehdoton edellytys hoitotyön ja lääkärityön tekemisessä on kielitaito. Kun kyse on hengestä ja terveydestä, ei tällä asialla pidä leikkiä eikä tästä tule tinkiä. 

 
Valveutunut kuntalainen otti yhteyttä ja ihmetteli, että miksi kotisairaalamaksut eivät kerrytä maksukattoa. Esimerkkinä hän kertoi, että maksaa 12 € käynti, kun hoitaja käy kotona laittamassa 2-3 kertaa vuorokaudessa antibioottia suoneen. 

 
Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja koskeva asetus sisältää 683 € suuruisen vuotuisen maksukaton, jonka täyttymisen jälkeen lyhytaikaisen laitoshoidon päivämaksu alenee ja muu maksukattoon sisältyvä terveydenhuolto on ilmaista. Onhan se epäoikeudenmukaista, että kotisairaalahoito on tästä jätetty pois, koska se kuitenkin vapauttaa paikkoja vuodeosastolta.  

 
Onnellista Uutta Vuotta 2022 ja Kiitos kaikille kuluneesta vuodesta.