You are currently viewing Päättäjät etääntyneet pienituloisten arjesta
Seinäjoen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen II varapuheenjohtaja Piia Kattelus-Kilpeläinen ottaa kantaa maaseudun puolesta.

Päättäjät etääntyneet pienituloisten arjesta

Sain yhteydenoton valveutuneelta kansalaiselta. Hänen mukaansa etenkin pääministeripuolue SDP on etääntynyt pienituloisten arjesta ja harjoittaa populistista puhetta ilman asiantuntemusta. Demareilla tuntuu olevan ikuinen vappu ja heidän puuhaamallaan ”vappusatasella” ei olisi toteutuessaan todennäköisesti mitään merkitystä, koska se vain vähentäisi pienituloisten saamaa asumistukea samalla summalla. Tämä kulminoituisi etenkin yksin asuvien eläkeläisten kohdalla.

*********

Kaupunki innostui järjestämään asukasiltoja liitokuntien kirjastoissa. Siitä kiitos kulttuuritoimelle. Alueen valtuutetut oli kutsuttu samoin kuin kaupunginjohtaja Kiiskilä. Saadun palautteen mukaan ”on sinänsä positiivista, että näitä edes järjestetään”, mutta: Yleisökysymyksiä toivottiin enemmän, lisäksi syvällisempää keskustelua myös vaikeista aiheista ja paneelille oli varattu liian vähän aikaa. Itse ainakin kehoitan kuntalaisia ottamaan yhteyttä alueen valtuutettuihin soittamalla, lähettämällä sähköpostia tai tulemalla paikalle tilaisuuksiin.

************

Äskettäin yksityinen päiväkotiketju Touhulan ilmoitti, että yt-neuvottelut ovat päättyneet ja lopputuloksena ketju lakkauttaa kymmeniä päiväkoteja ympäri Suomen, myös Seinäjoelta. Touhulan ilmoitus aiheutti kiireen. Missä lapset hoidetaan jatkossa? Myös perheiden tulee saada tieto mahdollisimman nopeasti. 

Jos ei löydy yksityistä päiväkotiyrittäjää jatkamaan toimintaa, on lapset sijoitettava kunnassa jo olemassa oleviin hoitopaikkoihin tai kunnan on otettava toiminta omiin käsiin. Laki kun lähtee siitä, että kunnan on järjestettävä lapselle päivähoito. Piste.

Touhulan kohdalla lisää vaikeuskerrointa ainakin toi se, että päiväkotitoiminta oli eri yhtiön käsissä kuin päiväkotikiinteistöt, jotka ovat ulkomaisen pääomasijoittajan omistuksessa.

********

Itse toivoisin palvelujen ulkoistamiseen malttia. Mielestäni ei ole realistista kuvitella, että lakisääteisen palvelun tuottamisesta voisi yksityinen taho repiä voittoja, koska kunta pystyy saman palvelun tuottamaan laadukkaasti perheille ilman pääomasijoittajien voiton tavoittelua.

En tarkoita sitä, etteikö yksityistä sektoria tarvita palveluita tuottamaan. Kyllä tarvitaan. Joustava ja ketterä yrittäjä on monella toimialalla lahja. Mutta yrittäjien ja kuntapäättäjien tulisi aina tapauskohtaisesti harkita, kannattaako lakisääteinen palvelu ”ulos sortteerata”.

Yrittäjän näkökulmasta kilpailu kunnan kanssa samalla markkinalla voi aiheuttaa kannattamattomuutta ja kunnan näkökulmasta voi tulla tilanne eteen, että ulkoistettu palvelu tuleekin ilman ennakkovaroitusta omaan syliin.

*****

Kangasalalla on ulkoistettu koko kouluruokailu. Tällä vältettiin 7 miljoonan euron investointi uuteen keskuskeittiöön. No, lapset ovat kuulemma tyytyväisiä ruuan laatuun, mutta jos olisin paikallisen MTK:n jäsen, en käsiäni taputtaisi. Kun palvelu ostetaan kaukaa kunnan ulkopuolelta, ei paljon paikallista tuottajaa tueta eikä työllistetä keittiöalan ihmisiä. Samalla vähenevät myös paikkakunnan oppilaiden mahdollisuudet työharjoitteluun ja TET-jaksoon. Päätöksillä on monenlaisia vaikutuksia.