Hyvinvointialue on käytännössä täysin valtiovetoinen. Olemme täysin riippuvaisia valtion rahoituksesta. Aluevaltuustossa olemme vähemmän päässeet rahaa jakamaan, nyt on leikattava, säästettävä ja hallittava kuluja.
Lainatakseni erästä asiantuntijaa, olisi Suomessa oikea aika ryhtyä puhumaan valtion sairaaloista, valtion lääkäreistä, valtion vanhustenhuollosta, valtion lastensuojelulaitoksista. Tällöin hänen mukaansa kansalaiset saisivat oikean kuvan valtion laitosten toiminnasta ja voisivat verrata sitä yksityiseltä omalla rahalla tai vakuutuksella ostettavaan sosiaali- ja terveydenhoitoon. ”Kansa tulee nyt näkemään omakohtaisesti, kuinka hyvin Suomen hallituksen ja eduskunnan poliitikot onnistuvat”.
Eteläpohjalaisissa eniten närää aiheuttaa hyvinvointialuejohtajien määrä ja johtajien palkat. Tavallisen eteläpohjalaisen on vaikea ymmärtää, että palkkahaitari on 2000€ – 15 000€/kk.
Asukkaiden mielestä säästöjä tulisi siis hakea ylimmän johdon palkoista ja johtajien määrästä. Johtajien palkoista voisi heidän mielestään leikata 10 prosenttia. Yksi säästökeino asukkaiden mielestä on byrokratian ja hierarkian määrän vähentäminen. Vähiten halutaan säästää palveluverkosta. Potilaspaikoista ja vanhusten hoitopaikoista ei saisi vähentää.
Hyvinvointialueorganisaation korkeutta ja leveyttä on tarkasteltava kriittisesti myös ylimmän johdon osalta. Tähän onkin jo puututtu ja johtajien määrää vähennetään. Kritisoin jo vuosi sitten käytössä ollutta kahden kärjen mallia eli professiojohtaja / toimialuejohtaja ja vaadin, että sitä tulee kehittää pelastustoimessa olevan nykykäytännön mukaan, eli sama henkilö toimii sekä toimialuejohtajana että professiojohtajana.
*****
Seinäjoen asemanseudulle rakentunut perhekeskus Aallokkko palvelee kattavasti seinäjokisia perheitä. Sinne on sijoitettu ne toiminnot, jotka olivat käyttökiellossa olevan Huhtalantien terveyskeskuksen jäljiltä evakossa ympäri kantakaupunkia. Muistutettakoon, että Seinäjoen kaupunki ei sinne milloinkaan Nurmon hammashoitolaa suunnitellut siirtävän.
Siksi esitys lakkauttaa Nurmon hammashoitola oli pahasti vastoin maalaisjärkeä, ja tätä mieltä oli myös enemmistö aluevaltuutetuista. Nurmon hammashoitola palvelee keskeisen sijaintinsa lähes tuhannen oppilaan koulua. Lasten kuljettaminen Aallokossa hammastarkastuksissa kesken työpäivän ei palvele perheiden arjessa jaksamista. Seinäjoella on tällä hetkeä peruskoulussa ennätysmäärä lapsia, yli 7000 oppilasta. Nurmon hammashoitolan läheisyydessä on näistä oppilaista niin oleellinen määrä, että olisi ollut järjen vastaista viedä heiltä toimiva ja tehokas lähipalvelu.