You are currently viewing Anna palaa vaan!
Saarikolta voisi kysyä, että onko Suomessa omat työttömät loppuneet? Eivät ole. Heidän työllistymisen edistämisestä puhuminen ei vaan ole niin tärkeää eikä erinomaista, koska työttömiähän Suomessa on aina ollut, kun taas työperäinen maahanmuutto tuntuu olevan terminä uusi keksintö, jota hokemalla Marinin hallitus aikoo Suomen pelastaa.

Anna palaa vaan!

Luin ruotsalaisen tietokirjan, joka pureutuu maahanmuuton ongelmiin naapurimaassa. Kirja aiheutti ilmestyessään kohun, varmaan syystäkin. Eihän asioista oltu aikaisemmin puhuttu niiden oikeilla nimillä. Iso kiitos poliisipäällikölle, joka kertoi suoraan lähi-itäläisen Al Asimien olevan mafiaperhe. Ruotsissa kysyttiin, kuinka tilanne oli päässyt niin pahaksi, että yhden suvun oli annettu pitää yli 50 000 asukkaan lähiötä kauhun vallassa.

Asukkaat ovat peloissaan, kansallisuuteen katsomatta. Kirjassa Al Asimien sukuun kuuluvat miehet hakkaavat pari somalitaustaista nuorta vain sen takia, että nämä eivät perääntyneet; kyse oli pysäköintipaikasta täpötäydelle kirjaston P-paikalle keskellä kirkasta päivää. Al Asimit katsoivat oikeudekseen etuilla ja pahoinpitelivät pojat, koska nämä eivät antaneet periksi. 

Täytyy ihailla ruotsalaisten poliisien sinnikkyyttä ja periksiantamattomuutta valtavan ongelman äärellä. Ikävä kyllä, kirja ei antanut toivoa paremmasta huomisesta. Peli on monelta osin menetetty. Ruotsissa ollaan vuosikymmen jälkijunassa, ennalta ei voi enää ongelmia ehkäistä. Hiljattain poliisi ammuttiin Ruotsissa kuoliaaksi. Lapsia ammuttiin leikkipuistossa. Meillä Suomessa olisi vielä mahdollisuus toimia toisin, mutta meitä ”toisinajattelijoita” vainotaan.

***********

EU julkaisee metsästrategiansa samaan aikaan kun Eurooppaa runtelevat tulvat ja Suomessa kansa lomailee. Minua ei vakuuta pukuherrojen puheet metsänhoidosta – mieleen tulee, että onko tuo murtaen englantia puhuva puolalainen edes kunnon metsää ikinä nähnytkään. ”Montako metsää teillä on?” Näin väitetään erään Brysselin herran kysyneen suomalaiselta.

Kaupungeissa kärsitään herkemmin helteistä ja tulvista, koska metsät on hakattu pois, ympäristö on keinotekoista ja rakennettua eikä vesi imeydy.

Avohakkuista on väännetty peistä. Osa on sitä mieltä, että avohakkuut tulee kieltää, osa luottaisi metsänomistajan osaamiseen ja harkintaan. Itse kallistun jälkimmäiseen. Avohakkuuaukio on luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeä. Kolme vuotta avohakkuun jälkeen aukiolla on satoja kasveja maitohorsmasta kelta-apilaan, pörriäisiä on kymmeniätuhansia.

******

”Anna palaa vaan!” Näin minulle toivotti eräs rouva vaalien jälkeen. Tätä neuvoa aion myös noudattaa. 84-vuotias vuorineuvos Martin Saarikangas kertoi äskettäin Hesarissa, että ”Yes-ihmisiä ja perseennuolijoita ei kannata kuunnella.” Vuorineuvos ymmärsi, että kriittisyys on rikkautta ja kokosi johtoryhmän sellaisista ihmisistä, joilla oli toisistaan poikkeavia mielipiteitä. Omat näkemykset pitää myös uskaltaa tuoda esiin. Siksi kannattaa antaa palaa vaan.