You are currently viewing Susi jo syntyessään – lasten turvallisuus ykkösasia
Perussuomalaiset tekivät asiasta valtuustoaloitteen 22.2.2021: ” Kaupunginvaltuutetulla ei ole tosiasiallista valtaa vaikuttaa susien lukumäärään tai kaatolupiin. Mutta me voimme edellyttää, että Seinäjoen kaupunki koulukyytien järjestäjänä ei aseta lapsiemme terveyttä tai henkeä vaaraan jättämällä heidät yksin korpeen vaeltamaan. Tässä kohtaa ei pidä säästää, vaan lasten turvallisuus on asetettava etusijalle ja järjestettävä koulukyydit susialueilla niin, ettei lapsen terveyttä tai henkeä vaaranneta.”

Susi jo syntyessään – lasten turvallisuus ykkösasia

”Susi on kautta aikojen ollut ihmiselle pahan vertauskuva. Saduissa ja kansansuussa eläneissä tarinoissa sutta yleensä pidetään pahana ja verenhimoisena petona, joka levittää ympäristöönsä pelkoa ja kauhua. Vaikka sudet on lähes kaikkialta hävitetty sukupuuttoon, elää sen huono maine vielä kansan suussa kiertävissä sanonnoissa: esim. epäonnistunutta työtä nimitetään varsin usein “sudeksi”.”

Näin todetaan yli 40-vuotta vanhassa eläinkirjassa. Sutta ei kirjoittajan väittämän mukaisesti olla “kaikkialta hävitetty sukupuuttoon”, kanta tuntuu olevan hämmästyttävän elinvoimainen ja runsaslukuinen täällä Seinäjoella ja lähialueilla.


Olemme valitettavan usein kuulleet susien aiheuttamista vahingoista, kuten lemmikkikoirien tappamisesta ja raatelusta. Myös muut laiduntavat kotieläimet ovat alituisessa vaarassa. Suden uhka ei rajoitu pelkästään toisiin eläimiin, vaan ihan perustellusti myös ihmiset pelkäävät; miltä tuntuu laittaa oma lapsi koulutielle hämärään aamuun, kun naapurissa on susi käynyt pihassa raatelemassa perheen lemmikkikoiran? Tai miltä tuntuu päästää lapset ulkoleikkeihin tai nukuttaa vauvaa rattaissa, jos sudet jolkottelevat pihapiirissä kuin kotonaan?


Kirjassa maalataan uhkakuvia siitä, kuinka susi on kuolemassa sukupuuttoon ja susien pesintää ei Suomessa juurikaan ole, vaan “Suomen sudet ovat pääasiassa itärajan takaa tulleita vaeltajia”. Susi kuulemma voi kulkea vuorokaudessa pitkiäkin matkoja, mutta vaikea uskoa, että esim. Honkakylän pihasudet ovat Venäjältä tulleita turisteja.


Kaupunginvaltuutetulla ei ole tähän asiaan tosiasillista valtaa. Susien kaatoluvat ovat toisissa käsissä. Mutta me voimme edellyttää, että kaupunki koulukyytien järjestäjänä ei aseta lapsiemme terveyttä tai henkeä vaaraan jättämällä heidät yksin korpeen vaeltamaan. Tässä kohtaa ei pidä säästää, vaan lasten turvallisuus on asetettava etusijalle!


***********

Ajatus sairaalanmäen maksullisesta asiakaspysäköinnistä on susi jo syntyessään. Jos sairaanhoitopiirillä on kassavajetta, niin eikö helpompi olisi leikata kuluja tai tehostaa hoitoketjua ? Jos pysäköintialueesta on puutetta, niin mäellä on kaupungin omistamaa maata, jonne pysäköintipaikkoja voitaisiin perustaa lisää. 


Sairaalanmäelle suuntaavat eivät mene huviretkelle, vaan yleensä käynnin syynä on sairaus. Miksi näitä ihmisiä pitäisi vielä kuormittaa lisää pysäköintimaksuilla? Ikäihmisillä ei välttämättä ole kuin käteinen käytössä, ja oletettavasti systeemit olisivat niin modernit, että maksu pitäisi hoitaa kortilla tai matkapuhelimella. Lisäksi jos maksu unohtuu tai maksettu parkkiaika loppuu kesken lääkärin vastaanottoajan viivästymisen vuoksi, odottaa Escortin klasissa sakkolappu. Minusta on epäreilua rahastaa sairailla.