Valtionyhtiö Vapo myi Nevel Oy:n yksityiselle ranskalaiselle sijoitusyhtiö Ardianille viime vuonna. Samalla meni ulkomaille Nevelin yli 130 energiantuotantokohdetta ja yli 40 kaukolämpöverkkoa Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Osa kuntien lämpölaitoksista lukeutuu tähän joukkoon. Eikö Carunan myynnistä opittu mitään – nyt kodeissa on tuskailtu vuosia korkeiden sähkönsiirtomaksujen kanssa ja vaarana on, että ranskalaiset sijoittajat haluavat jatkossa rikastua suomalaisten kaukolämpömaksujen korotuksilla.
Nevelin myynti oli Vapolle osa ”strategisten vaihtoehtojen tarkastelua”. Ihmettelyä on syntynyt lähinnä siitä, miksi lämpölaitoksia ei tarjottu kuntien tai yksityisten ostettaviksi, eikö valtionyhtiön strategiassa huoltovarmuus merkitse mitään? Myynti on myös osa polttoturpeen käytön alasajoa.
Vapolle tuli turpeesta taakka, josta piti nopeasti hankkiutua eroon. Helsingin Sanomat (19.4.2021) uutisoi, kuinka päästöoikeuden hinta on kallistunut nopeasti EU:n päästökaupassa. Lehdessä haastateltu Nevelin toimitusjohtaja Markus Hassinen kertoo, kuinka ”Tavoitteena on vetää turpeen käyttö nollaan mahdollisimman nopeasti päästökaupan piirissä olevissa laitoksissa”.
Mitä tämä merkitsee maakunnissa? Turvealan yrittäjiltä on sanottu sopimuksia irti. Viesti on ollut, ettei enää tarvitse turvetta kunnan lämpölaitokselle ajaa. Alaa uhkaa konkurssiaalto, pankit ovat ensimmäisenä kärkkymässä turvetuottajien omaisuuden realisointia, koska monella on isot velat hintavista laitteista ja hankituista turvetuotantoalueista. Alasajo on täysin hallitsematon ja epäoikeudenmukainen.
Mikä merkillisintä, turvetuotannan alasajo on kotikutoinen ongelma – turve on luokiteltu uusiutumattomaksi luonnonvaraksi vain Suomessa. Ruotsissa se on uusiutuvaa ja päästökaupan ulkopuolella, samoin kuin Venäjällä. Itänaapurissa otetaan käyttöön mittavia suoalueita paraikaa ja turvetta tuodaan surutta Suomeen, kuten tuodaan myös puuhaketta.
Jos turve olisi Suomessa luokiteltu uusiutuvaksi, kuten kaikissa muissa maissa, voisi siitä tehdä biodieseliä. Nyt Nesteen My Dieseliin käytetään palmuöljyvalmistetta, jota tullin mukaan Neste toi viime vuonna Kaakkois-Aasiasta yli 141 miljoonaa kiloa – tämä sademetsiä tuhoava rasvahappotisle PFAD voitaisiin korvata kotimaisella turpeella.
Koska turve on pannassa poliittisista syistä, on syytä lähteä turve- tai hakerekalla vappuaattona Helsinkiin. Jos turve ei saa sille kuuluvaa statusta, uusiutuva luonnonvara, loppuu Suomesta myös kasvu- ja kuiviketurpeen tuotanto, ja tämä on uhka taimien kasvatukselle ja antiobioottivapaalle lihantuotannolle.