You are currently viewing Sananvapautta joko on tai ei ole
Haluan puolustaa mielipiteen-, sanan- ja uskonnonvapautta. Sitä joko on tai ei ole. Sensuuri ei kuulu demokratiaan eikä pelko syyllistymisestä vihapuheeseen saa tukahduttaa avointa yhteiskunnallista keskustelua.

Sananvapautta joko on tai ei ole


Päivi Räsänen joutuu poliisikuulusteluun 15 vuotta sitten tapahtuneesta Raamatun siteeramisesta. Pulttibois Pirkka-Pekka pyytää anteeksi saamelaisilta. Eduskunnan oikeusasiamies itkee, kun poliisin virkamerkissä lukee polis pienemmällä kuin poliisi. Mutta ei hätää, Aku Ankka saa edelleen kulkea ilman housuja.

*******************

Haluan puolustaa mielipiteen-, sanan- ja uskonnonvapautta. Sitä joko on tai ei ole. Sensuuri ei kuulu demokratiaan eikä pelko syyllistymisestä vihapuheeseen saa tukahduttaa avointa yhteiskunnallista keskustelua. Suomalaisten on voitava jatkossakin ilmaista toisistaan poikkeavia mielipiteitä ilman pelkoa joutumisesta poliisikuulusteluun. 

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut, että sananvapauden rajoittamiseen tulee suhtautua erityisen pidättyvästi silloin, kun on kysymys keskustelusta, erityisesti yhteiskunnallisista aiheista jolla on yleistä mielenkiintoa. Nyt tuntuu, että vihapuhe-syytöksillä halutaan lopettaa kriittinen ajattelu sekä suojella eliittiä.

Sananvapaus on eräs demokraattisen yhteiskunnan keskeisistä perustoista, ilman sitä yhteiskunta ei edisty eikä yksilön kehity. Sananvapaus ei koske pelkästään sellaisia tietoja tai ajatuksia, joihin suhtaudutaan myötämielisesti tai joita pidetään vaarattomina tai yhdentekevinä, vaan myös sellaisia, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät; tätä vaativat moniarvoisuus, suvaitsevaisuus ja avarakatseisuus, joita ilman ei ole olemassa demokraattista yhteiskuntaa.

Sananvapauteen kuuluu oikeus ilmaista myös sellainen mielipide, joka ei miellytä kaikkia. Raamattua on voitava tulevaisuudessakin siteerata ilman uhkaa rikostutkinnasta ja faktojen kertominen ei loukkaa kenenkään ihmisarvoa. Tämä ei ole solvaamista, halventamista tai loukkaamista. Jokaisella on myös vastuu sanomisistaan ja luotan suomalaisten kykyyn arvioida omaa kielenkäyttöään.

************

Tämä on syynä sille, että olen ehdokkaana kirkolliskokoukseen. Seurakuntaväen valitsijayhdistyksen ehdokkaana edustan näkemystä, jonka mukaan avioliitto on yhden naisen ja yhden miehen välinen liitto. Tämä näkemys on kirkossamme nyt vaakalaudalla.