Kuluttajat ovat aikaisempaa kiinnostuneita eläinten hyvinvoinnista. Elintarviketuotannossa on entistä tärkeämpää huolehtia koko ruokaketjun jäljitettävyydestä, läpinäkyvyydestä ja aitoudesta. Meillä on oikeus kysyä ja tietää, mistä ruoka oikein tulee, miten vastuullisesti se on tuotettu ja miten tuotantoeläimiä kohdellaan.
Hiljattain Ylen MOT-ohjelmassa kerrottiin ruokaväärennyksestä, missä uusiseelantilaista saksanhirveä myytiin kuluttajille kotimaisena hirvenlihana. Kiitos hereillä olleiden valvontaviranomaisten, asia on tällä hetkellä poliisilla tutkinnassa.
Ruuan alkuperä on tärkeä tieto. Jos jokin asia on muutettu tai väärennetty, herää helposti kysymys, onko tuote edes elintarvikkeeksi kelpaava tai kuluttajalle jopa vaarallinen.
Teknologia antaa lukuisia mahdollisuuksia elintarvikealan toimijoille vastata kuluttajien vaatimuksiin. Lohkoketju-teknologia on otettu käyttöön esim. Maidontuotannossa. Maitoketjun avulla dataa kerätään tilalta kauppaan asti, unohtamatta maidon keräilyä ja meijeriä siitä välistä. Herkät sensorit syöttävät tietoa lukuisista eri lähteistä ja vanha tieto korvautuu uudella. Tekoäly tekee työtä. Lohkoketjun valttina on se, että tietoa ei voi väärentää eikä muuttaa jälkikäteen. Kaikesta jää jälki.
Kuluttajalle se tuo uniikin mahdollisuuden seurata maidon matkaa lypsyltä kaupan hyllyyn asti. Tämä käy helposti netistä löydettävän ilmaisen sovelluksen avulla.
Sovellus näyttää kuluttajalle mm.lypsetyn maidon määrän, lypsyvastaavan nimen ja montako lehmää lypsettiin sinä päivänä. Seuraavaksi tulee dataa eläinten hyvinvoinnista, kuten ruokinnasta, ulkoilusta ja terveydenhuollosta. Sitten siirrytäään maitoautoon ja maidon lämpötilaan. Seuraavaksi ollaan meijerissä ja maitoketju kertoo, milloin ostamasi maito saapui meijeriin ja kuka oli silloin töissä. Sitten ollaan kaupassa, ja tietokone kertoo, milloin maito saapui lähimarketin hyllylle ja mikä oli reitti. Viimeisimpänä tietona on uutta ja tärkeää informaatiota CO2-päästöistä ja siitä, miten ne ovat jakautuneet eri tekijöiden kesken.
Ei pelkästään eläinten vaan myös tuottajien hyvinvointi merkitsee. Kaiken sen työn mitä ruuantuottajat tekevät sen eteen, että meillä olisi kotimaista, terveysturvallista ja lähellä tuotettua ruokaa joka päivä pöydässä, soisi saavan kunnon korvauksen ja arvon yhteiskunnassamme.