Olen vuosikaudet jauhanut Seinäjoen päivähoidon palvelusetelistä, joka on mielestäni ylihintainen ja jonka yksihintajärjestelmä on yhtä innovatiivinen kuin Neuvostoliitto oli aikoinaan.
Viime viikolla sain JHL:n selvityksen, jossa oli tutkittu, tuleeko palvelusetelillä järjestetystä päivähoidosta kunnalle säästöjä. Selvityksessä tuli esiin Seinäjoen palvelusetelin ylihinta verrattuna muiden verrokkikaupunkien perushintaiseen palveluseteliin.
Selvityksen sanoma on, että päivähoidon palveluseteli ei tuo kunnalle säästöjä, koska yksityinen päiväkotiyritys tuottaa palvelut minimissään 10 %:in tavoitekatteella. Kunnallinen päiväkoti ei tavoittele voittoa.
Palvelusetelin hallinnoinnista, järjestelmän käytöstä ja laskutuksesta syntyy kustannuksia, jotka kunta maksaa itse. Kun mukaan lasketaan kaikki hallinnolliset kustannukset, tilat ja mm. tukipalvelut on selvää, että palveluseteli ei säästä.
Olen vaatinut Seinäjoen yksihintajärjestelmän muuttamista niin, että palveluseteli hinnoitellaan erikseen alle 3-vuotiaille ja yli 3-vuotiaille, lisäksi olen esittänyt toiveen palvelusetelin käytön laajentamisesta koskien myös ryhmäperhepäiväkoteja ja perhepäivähoitajia, koska nykyisellään Seinäjoen päivähoidon vain päiväkodeille tarkoitettu palveluseteli asettaa kuntalaiset eriarvoiseen asemaan asuinpaikkansa perusteella, koska haja-asutusalueilla on pienimuotoisempi päivähoito tarkoituksenmukaisempaa.
Piia Kattelus-Kilpeläinen, kunnanhallituksen 2.varapuheenjohtaja, Seinäjoki