Maatiloja autettava satokatastrofissa

Maatiloja autettava satokatastrofissa

Poikkeuksellisen pitkään keväällä ja kesän aikana jatkunut kuivuus on aiheuttamassa monin paikoin suomalaisille maatiloille ja koko elintarvikeketjun huoltovarmuudelle vakavan kriisin.

-Nyt tarvittaisiin laajaa yhteisymmärrystä yli puoluerajojen ja ennenkaikkea kuluttajien tukea auttaa hädässä olevia maanviljelijöitä. Suomen pitäisi myöntää maataloudelle rehellistä katastrofiapua monin paikoin vaivaavan kuivuusongelman takia, vaatii Kansalaispuolueen puheenjohtajisto.

Kansalaispuolueen mielestä EU:n maatalouspolitiikka ei toimi Suomen olosuhteissa. Tiloilla realisoituvat tuotannollisen kriisin lisäksi markkinakriisi, talouskriisi, inhimilliset kriisit sekä poliittinen kriisi. Tuotannollinen kriisi on lisäämässä taloudellista ahdinkoa, koska Suomi lopetti satovahinkokorvaukset ja siirtyi EU:n painostuksesta todella huonosti toimivaan markkinaehtoiseen satovakuutusjärjestelmään.

-EU on toiminnallaan aiheuttanut ensin Venäjän vastapakotteina pelkästään maitotiloille joka vuosi keskimäärin 30-40 000 euron menetykset ja korvannut vuosittaiset 200 miljoonan euron menetykset vajaalla 10 miljoonan euron kertakorvauksella vuonna 2015. Kuivuuden aiheuttamat paineet koettelevat tiloja ja satovahinkokorvausten lopettaminen muutama vuosi sitten EU:n vaatimuksesta oli järjetöntä, lataa Kansalaispuolueen puheenjohtaja agronomi Sami Kilpeläinen.

Elintarvikemarkkinoiden arvo on Suomessa yli 16 miljardia euroa. Tällaisen tuotannollisen toiminnan merkitys on koko Suomelle valtava .

-Esimerkiksi Suomen vahvassa ruokamaakunnassa maatalouden ahdinko vaikuttaa jo monen muunkin yrittäjän, työntekijän ja perheen elämään, kun maatalouskauppoja suljetaan eikä uusia investointeja käynnisty takavuosien tahtiin, kertoo seinäjokelainen Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus-Kilpeläinen.

Sulje