Jätin Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtajana Seinäjoen kaupunginvaltuuston kokouksessa 29.9.2025 aloitteen ”Seinäjoen kouluihin ja päiväkoteihin lähiruokapäivä”, joka keräsi yli kolmekymmentä allekirjoitusta valtuutetuilta.
Aloitepuheenvuoron pohjustukseksi totesin seuraavaa:
”Kouluruokaan kaikille on varmaankin mielipide, koska se on sellainen jääkaappiin mahtuva asia, ja kaikille meillä lienee myös omakohtaista kokemusta kouluruoasta.
Olemme tietoisia siitä, että osa lapsista ja nuorista jättää kouluruoan syömättä. Tämä on huolestuttavaa. Olisiko syynä osin se, että kouluruoka mielletään kasvottomaksi laitosruuaksi? Tällä aloitteella, joka käsittelee lähiruokapäivää, olisi mahdollista tuoda kouluruoalle kasvot oman alueen maataloustuottajien kautta. Olisiko lähiruokapäivä tulevaisuudessa sellainen päivä, että kouluruoka maistuisi kaikille?”
KD:n valtuustoryhmä esittää aloitteessaan säännöllisiä lähiruokapäiviä otettavaksi käyttöön Seinäjoen päiväkodeissa ja kouluissa.
-Ruokamaakunta Etelä-Pohjanmaan pääkaupunkina Seinäjoki haluaa profiloitua myös elintarvikealan veturina, totesi aloitteen lukenut KD:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Piia Kattelus-Kilpeläinen.
Aloitteen mukaan kouluissa on jo Itämeri-päivä ja Kristillisdemokraatit esittävät sinne myös Seinäjoen seutu-lähiruokapäivää, jonka myötä lapset oppivat tunnistamaan lähellä tuotetun ruuan merkityksen – saattahan tuottaja olla vaikka naapuri tai tutun seurakaverin isä taikka äiti.
-Me tarvitsemme maaseutukasvatusta, jolla estämme lasten vieroittumisen maatalouselinkeinoista ja siitä, että mistä se ruoka oikein tulee. Säännölliset lähiruokapäivät tuovat konkreettisesti lähiruokaa lasten lautaselle, pellolta pöytään -ajatuksen mukaisesti, korosti Kattelus-Kilpeläinen.
Aloitteessa todetaan lisäksi, että tarvitsemme myös tulevaisuudessa maatiloille jatkajia, ja se edellyttää kiinnostusta ja aitoa halua olla ruuantuottaja. Lähiruokapäivä osoittaisi myös arvostusta oman maakunnan tuottajia kohtaan, kun heidän tuottamansa ruoka olisi käytössä julkisissa hankinnoissa.
”Volyymivaatimukset ovat julkisissa hankinnoissa isot. Siihenkin on löydettävissä ratkaisu esimerkiksi jaksottamalla lähiruokapäivä eri viikoille eri yksiköissä. Näin pienemmätkin tilalliset voisivat tarjota tuotteitaan lähiruokapäivän antimiksi.
Aloitteen valmistelun alkuvaiheessa tulisi kuulla Etelä-Pohjanmaan MTK:ta parhaan mahdollisen toimintamallin ja hankintarenkaan löytämiseksi. Kannustamme yhteistyöhön myös paikallisten elintarvikeyritysten kanssa.”
Aloite päätyy toteamukseen siitä, että ”Me allekirjoittaneet olemme sitä mieltä, että nyt juhlapuheet on pidetty, nyt on toiminnan aika.”