You are currently viewing Armeija marssii vatsallaan
Kirjoitin vieraskolumnin Seinäjoen Sanomiin 23.3.2022.

Armeija marssii vatsallaan

Nälkä ja vilu tietävät kurjuutta. Lyijyyn voi myös kuolla, ainakin Ukrainassa. Suomessa on jauhettu ”ilmastohätätilasta”. Nämä puheet saa nyt säilöä sinne mappi öö:hön ainakin hetkeksi. Meitä ei nyt ensikädessä uhkaa ilmaston lämpeneminen, vaan saatana, joka on ottanut vallan itänaapurissa.

Armeijassa sanottiin, että nälkä ja kylmä heikentävät keskittymiskykyä ja oppimista – sitä tietenkin sietää tiettyyn pisteeseen asti koulutusmielessä, mutta jos rintamalle joutuu, ei voi valita olosuhteita.

Ukraina on ollut merkittävä viljan- ja öljykasvien tuottaja. Mustan mullan maa on ruokkinut eurooppalaisia ja afrikkalaisia. Tänä keväänä jäävät Ukrainan pellot suurilta osin kylvämättä ja syksyllä sato korjaamatta, koska Putin hyökkäsi maahan. Mistä korvaavaa viljantuotantoa? Tätä nyt mietitään.

Suomessa on EU-tukien kautta ohjattu korvauksia hömppäheinän viljelyyn ja viherryttämiseen – eikö tuet tulisi ohjata aktiiviviljelyyn, jotta saadaan ruokaa pöytään ja rehua tuotantoeläimille? On aivan käsittämätöntä, että tuen saa siitä, kun niittää pellon ja jättää heinät peltoon.

Ruokaa tuottavat yksittäiset tuottajat. Tilat ovat perhe- tai yhtiöpohjaisia. Yhtä kaikki, ihmiset meidät ruokkivat ja heillä tulee olla mahdollisuus jatkaa elinkeinoaan. On sanottu, että armeija marssii vatsallaan. Tämä tarkoittaa sitä, että ruoka on yksi oleellisimmista asioista myös turvallisuuden kannalta.

Lapualla Etelä-Pohjanmaan MTK:n pitämässä tilaisuudessa todettiin useasta suusta, että ”ruokaketju on rikki”. Sianlihan tuottajalle jokainen porsas tietää 20 euroa tappiota. Snellmanin Snellman piirusti fläppitauluun, kuinka lihatalo ei saa markkinoilta riittävästi hintaa, jotta voisi maksaa enemmän tuottajalle. Kaupan edustajat puuttuivat Alajoki-salista, mutta tiedossa on, että kauppa tekee kovaa tulosta joka päivä. Kauppaketjut repivät voiton tuottajan selkänahasta. Kun selkänahka on mennyt, ollaan viemässä tuottajan päänahka.

Maataloudelle luvattiin 300 miljoonan euron tukipaketti. Toivottavasti nämä rahat ohjautuvat oikeaan kohteeseen eli tuottajalle, joka ruokkii meidät, meidän lapset ja vanhemmat. Meidän jokaisen on puolustettava ruokaturvaa ja huoltovarmuutta.